Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, które daje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Polakom restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie jedzenie

Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. jedzenie w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz