Współcześnie alergie pokarmowe pojawiają się z większą częstotliwością niż dawniej. Na szczęście diagnozowanie tego typu alergii również jest na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do głównych symptomów, które powinny wywołać niepokój należą: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak łaknienia, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie ma potrzeby, aby doświadczać powyższych dolegliwości. Mamy przecież możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o wynik konieczne mogą się stać zmiany diety, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: pokarmy mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnorodnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym czytaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie spożywania takich pokarmów, co do których nie posiadamy informacji na temat zawartości. Tak w przypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.

Jak sprawdzić czy ma sie uczulenie na gluten dowiesz sie z naszej strony
Różnorodne stabilizatory prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w hipermarketach. Ponad to dużo piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wypieki. W menu korzystnie zawrzeć jak najwięcej pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Sposób odżywiania uczulonego na gluten także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z słodyczy. Życie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz